Bramborový guláš

Rád bych zde popsal přípravu bramborového guláše, jak ho vaří moje maminka, a jak se ho snažím napodobovat já.

brgulas

Nakrájíme cibulku a na rozpáleném oleji smažíme. Ještě než cibulka zhnědne, nasypeme do hrnce na menší kousíčky nakrájené brambory a spolu s cibulkou je opékáme, až získají sklovitý povrch. V průběhu opékání posypeme troškou kmínu a pokud se nám to nebude připalovat, poprášíme trochou mouky (zpravidla polohrubé). Potom zalejeme vodou a začneme dusit, přidáme sladkou papriku a trošku pepře. Osolíme. Dusíme a vaříme, bramborový guláš už začíná vonět. Pokud je moc řidký zahustíme moukou. Ocitáme se v magické chvilce, kdy vyjde najevo, jestli bude mít guláš správnou chuť, nebo bude mdlý. Pokud to nebude ono, snažíme se ještě dosypávat papriku, přisolíme. Ve chvíli, kdy jsou brambory měkké, je hotový i bramborový guláš. Na závěr do hrnce hodíme kus másla a necháme ho rozpustit. Guláš se dá také zahustit kysanou smetanou. Jíme až trochu vychladne, klesnutím na správnou teplotu se totiž ještě mohou objevit skryté chutě. Pokud se nic neobjeví a jíme jenom hustou červenohnědou vodu s bramborama, nastala někde chyba. V tomto případě musíme celý proces přípravy opakovat tolikrát, než si vypěstustujeme určitý cit pro správné množství a okamžik. Budeme odměněni opravdovým "mňam mňam" bramborovým gulášem, vyčarovaným téměř z "ničeho".

[2006]